Oblečenie do fitka

Oblečenie na cvičenie by malo spĺňať určité funkcie. Ak to s fitkom myslíte vážne, nie je jedno čo si oblečiete. Fitness oblečenie je potrebné vybrať si po starostlivom uvážení. Môžete si preskúmať mnoho značiek športového oblečenia od tých drahších po tie lacnejšie. Ide o to, aby ste sa hlavne cítili pohodlne a cvičenie bolo efektné. Určite nie je dobré vziať si bavlnené tepláky, či legíny a tričko. Prečo? Dočítate sa nižšie.

Fitness oblečenie pre ženy – čo si všímať

fitness tielko biele damske oblečenie do fitka priedušný materiál odvádza potNeviete presne aké by malo byť oblečenie do fitka? Malo by spĺňať isté kritéria, nielen aby ste sa cítili dobre, ale aby vám pri cvičení aj pomáhalo. Pri kúpe si všimnite vlastnosti prádla:

  • Materiál
  • Strih
  • Účel
  • Farbu

Vlastnosti musia mať pri športovom prádle určité dôležité funkcie. Najdôležitejšie z nich sú: 

  1. Odvádzať pot od pokožky – práve preto sa neodporúča bavlna. Drží pot, dlho schne, vaše telo je z toho nervózne. Priliehajúce mokré oblečenie často znemožňuje pohyb. Prádlo na cvičenie by teda malo navodzovať pocit sucha. Ideálny materiál je polyamid či polyester (cca 90%)             v kombinácii s elastanom.
  2. Napomáhať športovému výkonu – udržať svaly v teple. Svaly lepšie pracujú a formovanie postavy, či chudnutie je o to účinnejšie. Preto je vhodné voliť strih oblečenia, ktorý vám zakryje problémové partie a tiež kĺby. Napríklad nohavice na cvičenie (legíny) by mali siahať ideálne po kotníky, alebo aspoň pod kolená. Skrz klímu vo fitness centre vám môžu prechladnúť kolená. Ak chcete cvičiť naozaj efektívne, nepoužívajte šortky.
  3. Priedušnosť materiálu. Aby ste sa cítili pohodlne, vaša pokožka musí dýchať. Možno sa vám to zdá nezvyčajné pri umelých vláknach ako polyamid či polyester. No spracovanie vlákien môže byť rôzne, čo zaisťuje priedušnosť materiálu. Jedným z nich je mikrovlákno (angl. microfiber), ktoré má výborné vlastnosti potvrdené skúsenosťami a je veľmi vhodné na cvičenie.
  4. Doplnkové funkcie. Firma FarmaCell sa zaoberá aj výrobou zdravotného prádla, čo sa odráža aj na vlastnostiach športového oblečenia od tejto značky. Oblečenie na cvičenie je hypoalergénne, často s antibakteriálnym klinom, je masážne (pri cvičení zbavuje pokožku celulitídy), slúži aj ako termoprádlo na zimné športy. Stimuluje krvný obeh, udržiava pokožku zdravú a je stále priedušné.
  5. Vzhľad oblečenia by mal byť tiež podstatný. Hlavne aby ste sa cítili príjemne. Niektoré ženy nosia (dnes moderné, no nie nadčasové) farebne výrazné oblečenie. Ak vo fitness centre nechcete priťahovať pozornosť, je dobré ostať pri klasickej čiernej. Pekné kombinácie sú napr. farebný top, čierne legíny a  farebná obuv. Účel takisto súvisí so vzhľadom. Pri cvičení kardio športov sa odporúča ľahké, priedušné a priliehavé oblečenie. Pri športe ako je pilates môžete nosiť čo najpohodlnejšie – aj voľné, ležérne oblečenie.       

Oblečenie na cvičenie pre ženy – časti oblečenia a ich účel

Súčasťou oblečenia je aj vhodná obuv. Mala by byť pevná, priedušná so svetlou podrážkou. Na cvičenie je obľúbená aj športová podprsenka s push-up efektom. Aj však začínate cvičiť a potrebujete zahrievať aj bruško a boky, odporúčame na vrch tričko, či tielko. Môžete vyskúšať alternatívu športového tielka s všitou podprsenkou. Ak chcete posilňovať ruky je vhodné mať ich oblečením zakryté – pomáha to správnej práci svalov a chudnutiu. Tielko s rukávom je v tomto prípade to pravé pre vás.

Legíny na cvičenie by mali mať všetky vlastnosti športového oblečenia. Okrem zlepšovania športového výkonu a zabezpečenia priedušnosti, by mali chrániť zdravie svojim materiálom aj svojou dĺžkou – aby boli chránené kĺby pred klímou či ofúknutím (ako bolo spomenuté vyššie). Dlhé športové legíny  aj legíny po kolená využijete tiež na lyžovanie, či akékoľvek oudoorové športy aj pri zlom počasí. V ideálnej čiernej farbe aj na prechádzky so psíkom.

Nezabudnite si so sebou do fitka vziať aj doplnky ako: fľašu s vodou, uterák na pot, uterák po sprche, sprchový gél (šampón), antiperspirant, náhradné oblečenie i obuv. Po prípade slúchadlá na hudbu.

TIP -  zásady prania športového oblečenia: neprať s obyčajným oblečením, prať na programe ručné pranie (aby sa neničili membránové vlákna), nepoužívať aviváž (ideálne prať v špeciálnych pracích prostriedkoch), nesušiť na teple ani na slnku, nežmýkať – nechať odkvapkať. Táto starostlivosť vám zabezpečí, že oblečenie na cvičenie vydrží dlhšie.

fitness leginy dámske tmavo zelené