Tipy – ako zabrániť rolovaniu (nielen) sťahovacej bielizne

Nepríjemnou komplikáciou pri nosení sťahovacej bielizne býva zosúvanie či rolovanie okrajov bielizne pri pohybe. Najčastejšie sa zosúva vrchná obruba sťahovacích pásov a nohavičiek so zvýšeným pásom. Je to spôsobené tým, že vrchný lem má tendenciu zhrnúť sa zo širšej časti trupu na miesto s menším obvodom. Je to prirodzený proces, ktorému je ťažké zabrániť. Napriek tomu existuje niekoľko trikov, ktoré umožňujú zosúvaniu zabrániť alebo ho aspoň obmedziť.

rolovanie

Zvoľte správnu veľkosť


Pretože bielizeň sa po tele zosúva v prípade, že je menšia aj väčšia, než by mala byť, je veľmi dôležitý výber správnej veľkosti. Pred nákupom si dôkladne zmerajte obvod pása, bokov, hrudníka pod prsiami a podľa veľkostnej tabuľky zvoľte vhodnú veľkosť. Pri pánskych modeloch je často rozhodujúci iba obvod pása.

Nespoliehajte sa na to, že svoju veľkosť poznáte a každý kus sťahovacej bielizne vyberajte vždy podľa veľkostnej tabuľky u konkrétneho modelu – produkty rôznych výrobcov totiž môžu mať odlišné parametre veľkostí. Pri jednotlivých produktoch je vždy umiestnená tabuľka veľkostí, ktorá zodpovedá danému produktu.

U sťahovacej bielizne sa rozhodne neoplatí kúpiť si väčšiu veľkosť z obavy pred prílišným tlakom pri stiahnutí alebo menšiu v snahe o výraznejší efekt zoštíhlenia. Výber nesprávnej veľkosti pravdepodobne spôsobí viac škody ako úžitku, vrátane nežiaduceho rolovania.

Zmerajte sa správne – vždy postojačky a pri meraní sa snažte uvoľniť svalstvo, nezaťahovať ani nenafukovať brucho a nezadržiavať dych. Rozmery v tabuľkách veľkostí zodpovedajú reálnym mieram v relaxovanom stave, nejde o miery, ktoré chcete dosiahnuť pri použití sťahovacej bielizne.

Vyberte si bielizeň s protišmykovým silikónovým pásikom


Niektoré modely bielizne majú z vnútornej strany elastickej obruby všitý alebo integrovaný silikónový pásik, ktorý priľne k pokožke a zabráni zhrnutiu. Ak silikónový pásik po pár použitiach stratí funkčnosť, stačí ho pretrieť alkoholom a opäť získa pôvodnú schopnosť priľnúť k telu. Silikónový pásik je skvelá vychytávka, ktorá sa pri výrobe sťahovacej bielizne používa stále častejšie.

Ak si kupujete sťahovací pás alebo nohavičky so zvýšeným pásom, ak je to možné, vyberte si radšej model so silikónovým pásikom, pričom platí pravidlo – čím širší, tým lepší.

030_(1153) (2)

Zafixujte horný lem bielizne podprsenkou


Lem bielizne s výrazne zvýšeným pásom môžete zasunúť pod podprsenku, ktorá môže veľmi efektívne pomôcť zabrániť rolovaniu. Podprsenka väčšinou udrží na mieste aj bielizeň bez silikónového pásika.

034_(1169) (1)

Použite na fixáciu ďalšiu vrstvu oblečenia


Zosúvaniu je možné zabrániť aj použitím ďalšej vrstvy priliehavého elastického oblečenia. Keď si napríklad na nohavičky či sťahovací pás oblečiete sťahovacie tielko, body či priliehavé tričko, aj jemný tlak vrchného materiálu pomôže udržať lem sťahovacej bielizne na svojom mieste, aj keď nie je vybavený silikónovým pásikom.

Vyhnite sa bielizni, ktorá sa nehodí k vášmu typu postavy


Ideálne je, keď sťahovacia bielizeň aspoň čiastočne kopíruje tvar postavy. Niekomu najlepšie sadnú nohavičky s vysokým pásom, inému zase klasické do pása a ďalší uprednostnia skôr sťahovací pás. Ideálne je vyskúšať, ktorý typ sťahovacej bielizne sa najlepšie hodí k vašej postave a v ktorom sa najlepšie cítite. Viac o správnom výbere bielizne podľa typu postavy si prečítajte tu.

Ak máte v bielizni so zvýšeným pásom so zosúvaním neprekonateľné problémy, zvoľte radšej sťahovacie body, spodničku, tielko či tričko alebo kombináciu nohavičiek či šortiek do pása s tielkom. U týchto typov bielizne zhrnutie nehrozí.