Ako sa obliecť na svadbu?

Svadba, nech už je akokoľvek malá či veľká, predstavuje spoločenskú udalosť, ktorá si žiada vytiahnuť zo skrine kúsky určené na výnimočné príležitosti. Pokiaľ nie je priamo uvedené na pozvánke, že máte prísť bežne oblečení, dajte si na svojom outfite záležať.

V článku Ako sa obliecť na svadbu? sa dočítate:

Sťahovacie nohavičky v našej ponuke

Neodpustiteľné svadobné faux pas

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že nevesta musí byť najkrajšou a najhonosnejšie oblečenou ženou na svadbe. Ostatné ženy, ktoré sú na svadbu pozvané, by sa teda nemali predbiehať v extravagancii. Tento deň je totiž iba nevestin, a tak sa nepatrí ju hocijakým spôsobom zatieniť.

 

Biela farba patrí neveste

oblečenie, šaty na svadbu pre ženy, damske svadobne saty biele, svadobný kostým pre nevestu, ligotavé detaily na šatoch, lodičky ku šatom

Biele šaty si na svadbu rozhodne neobliekajte, je to totiž farba nevesty, a to i v prípade, že si ona výnimočne zvolí inú farbu šiat. Predovšetkým je to z dôvodu, aby si vás nikto nepoplietol s nevestou. Takéto faux pas sa totiž stáva najmä na veľkých svadbách hosťom, ktorí sú mladomanželom vzdialení, prípadne i ľuďom, ktorí na svadbe zabezpečujú servis – fotograf, kameraman či čašníci...

 

V čiernej radšej na pohreb

Rovnako ako biela farba sa na svadbu nehodí ani čierna. Je všeobecne spätá so smútočnými obradmi a poverčíví hostia by vás mohli okamžite odsúdiť a počastovať klebetami či nepekným pohľadom. 

 

Ak práve držíte smútok, pretože ste nedávno stratili blízku osobu a zdá sa vám nevhodné prísť v bledom oblečení, dbajte o to, aby o tejto udalosti boli informovaní aspoň mladomanželia. Najlepšie však urobíte, ak čierne šaty oživíte aspoň doplnkom (sako, kabelka, šatka…) v akejkoľvek inej farbe. 

 

Honosné plesové róby nechajte doma

Typ a strih šiat je nesmierne dôležitý. Majte na pamäti, že nejde o ples ani o inú formálnu či dôležitú spoločenskú udalosť, ktorá si žiada noblesu. Takzvané tortové šaty, dlhé sukne, ktoré ťaháte za sebou, alebo šaty typické na ples sú veľmi nevhodné

 

Minišatám vstup zakázaný

Svadba nepredstavuje udalosť, v ktorej je prípustné, aby hostia pútali prílišnú pozornosť. Dievčatá a ženy by sa preto mali vyhnúť provokatívnym šatám, ktoré by odhaľovali viac, ako je potrebné. Hlboký výstrih či minišaty ledva siahajúce pod zadok preto nechajte v skrini a zvoľte radšej kúsok, ktorý je elegantný.

 

Extravagantné doplnky

Extravagantné doplnky, provokatívne šaty, červené šaty s klobúkom, šaty, oblečenie na svadbu pre ženu

Klobúky, masívne šperky, rukavičky či extravagantné kabelky sú na svadbe úplnou zbytočnosťou. Nejde o módnu prehliadku ani o udalosť, v ktorej by sa mali hostia predbiehať v tom, kto si dá na seba čo najzaujímavejší kúsok. Doplnky preto voľte opatrne a vôbec nebude problémom, ak si vyberiete také, čo sa vyznačujú jednoduchosťou.

 

Ideálne oblečenie na svadbu

Po tom, ako sme si vymenovali najčastejšie prešľapy, ktorých sa svadobčania dopúšťajú, nastal čas povedať si, aký outfit je na svadbu prípustný a vhodný. Ak na pozvánke nie je uvedený dresscode, máte úplne voľnú ruku. Oblečenie vyberajte podľa svojho vkusu či preferovaného štýlu a hlavne tak, aby ste sa cítili po celý čas pohodlne.

 

Možno sa bude tiež hodiť sťahovacia bielizeň

Farba

Namiesto bielej a čiernej stavte na púdrovú, béžovú, lososovú alebo jemnú, nie príliš svietiacu pastelovú farbu. Staršie dámy si môžu dovoliť i kráľovsky modrú či smaragdovú. Mladé dievčatá zasa môžu siahnuť po pestrejších a nepravidelných vzoroch.

 

Výber farby veľmi podlieha i ročnému obdobiu – leto, ktoré je v plnom prúde, si priam žiada aj decentné kvetinové vzory v spojitosti s jemnými a vzdušnými materiálmi. Jeseň, naopak, dovoľuje vziať si na seba aj o trochu „fádnejšiu“ farbu, medzi ktoré patrí napríklad šedá.

 

Dĺžka a strih

Šaty by mali siahať pod kolená, prípadne tesne ponad ne. Ako už bolo spomenuté vyššie, vlečky ani minišaty, v ktorých si ledva dokážete sadnúť, nie sú vôbec vhodné. Pri výbere šiat (no rovnako i topánok) majte na pamäti, že v nich budete musieť vydržať niekoľko hodín, počas ktorých budete nielen sedieť za stolom. Preto si zvoľte strih, ktorý nie je príliš upnutý, a nebude vám prekážať v divokých tanečných kreáciách počas svadobnej hostiny. 

 

Rovnakú pozornosť venujte aj topánkam a ak si zakúpite pár črievičiek určených iba na tento deň, nezabudnite ich otestovať či rozchodiť aspoň malou prechádzkou. Nie je totiž nič horšie, ak vás začnú už na obrade otláčať topánky, o ktorých neskôr zistíte, že sa ich podrážky šmýkajú na podlahe v sále svadobnej hostiny.

 

Nielen šaty

Ak sa chystáte na svadbu, na ktorej sa nevydáva/nežení blízky člen rodiny, nebude žiadnym prešľapom, ak zvolíte peknú blúzku kombinovanú so sukňou po(d) kolená. Takisto je vhodný aj elegantný nohavicový kostým, ktorý doladíte buď vysokými lodičkami alebo pohodlnými topánkami na nižšom podpätku.

 

Čo si majú na svadbu obliecť páni?

oblečenie na svadbu pre muža, čierny oblek s bielou košelou, svadobné oblečenie, s dekoratívnym kvetom

Muži si pri výbere oblečenia na svadbu nemusia dlho lámať hlavu. Oblekom, košeľou a poltopánkami nemáte čo skaziť.

V prípade, že jediný oblek, čo v skrini máte, si pamätá ešte časy vašich maturít, nič nepokazíte elegantnými nohavicami, košeľou a sakom. Mnohokrát je tento variant dokonca i odporúčaný. Nepísaným pravidlom totiž je, že v obleku by mali prísť iba otcovia ženícha a nevesty.

 

Ako zamaskovať problematické partie?

Nakoľko sa svadby často konajú hneď, ako odíde zima, skúška šiat na svadbu môže byť občas trochu krutá. Kupovať nové šaty, ktoré oblečiete iba raz, prípadne navštíviť krajčírku, aby vám upravila tie staré, však nie je vždy nutné. Ak vnímate jemné nedostatky v určitých oblastiach vášho tela, vždy je možné s tým niečo urobiť. Sťahovacia bielizeň na svadbe už dnes nie je žiadnou výnimkou.

 

Sťahovacie spodničky vhodné pod šaty

Dámska spodnička farba prírodná siaha do polovice stehien spodnička neobmedzuje pri pohybe VIENA-BIELAL
Sťahovacia spodnička ideálna pod svadobné šaty bez ramienok VERSA-PRIRODNAS
Spodnička pod šaty dovoľuje vziať si akúkoľvek podprsenku tvaruje boky, brucho, zadok a stehná VIKA-BIELAL

Oblasť brucha

Vykúkajúce bruško nevrhá príliš lichotivý tieň na vašu postavu a donúti vás siahnuť po neforemných strihoch, ktoré by túto partiu prekryli. Avšak aj s bruškom, ktoré nesie následky prejedenia sa v zimnom období, je možné obliecť si obtiahnutý ženský kúsok.

 

Diskrétnym a pohodlným pomocníkom bude sťahovací pás, ktorý zafixuje tuk na bruchu a vyhladí vykúkajúce tukové riasy. Je vhodný pod voľnejšie i obtiahnuté šaty a rovnako aj pod košeľu. Siahnuť po ňom môžu muži i ženy bez rozdielu, dôležité však je trafiť správnu veľkosť a zvoliť vhodný telový variant. Ak máte šaty, košeľu či blúzku z jemného priesvitného materiálu, určite si vyberte sťahovací pás telovej farby.

Oblasť pása a bokov

Na pás a boky je síce účinný i sťahovací pás, avšak ak chcete dosiahnuť dokonalý výsledok, vhodnejšia je sťahujúca spodnička. Opticky minimalizuje tukové vankúšiky po celom obvode bokov, a tak trup pôsobí žensky a súmerne. Nakoľko siaha do hornej polovice stehien, mierne zužuje i zadoček a stehná a pod sukňou vhodnej dĺžky pôsobí úplne diskrétne.

Oblasť zadočku

Ploché bruško, ladné ženské boky, no širší a neforemný zadoček? Ani tento „problém“ nie je neriešiteľný. Na plnší zadoček sú vynikajúce sťahujúce šortky, pred ktorými má väčšina žien stále rešpekt, ktorý však pramení z neopodstatnených obáv.

 

Faktom je, že sťahujúce šortky splynú s pokožkou a na tele ich nie je cítiť o nič viac ako bežnú spodnú bielizeň. Okraje formujúcich krátkych nohavíc sú bezšvové, pod šatami ich teda nie je vidieť, a rovnako sa nemusíte báť toho, že by vás v lete pod šatami príliš zahrievali. Štruktúra látky totiž podporuje cirkuláciu vzduchu.

Ak sa chystáte zakúpiť si sťahujúcu bielizeň po prvýkrát, určite si pozrite náš blog: Ako si vybrať sťahovacie prádlo? Nájdete v ňom viac informácií o tom, ako takéto prádlo funguje a čomu sa pri jeho výbere radšej vyhnúť.