Všetko o celulitíde

Čo je to celulitída?

Ide o zmenu štruktúry tkaniva, ktorá je viditeľná voľným okom. Povrch pokožky nie je rovnomerný a hladký, no na malých i väčších častiach kože sa objavujú maličké nepravidelné priehlbinky. Ak by ste sa chceli o celulitíde dočítať viac napríklad v odbornej medicínskej literatúre, museli by ste hľadať pod heslami fibroskleróza, liposkleróza, lipodystrofia a dermopannikulitída. 

 

Najčastejšie celulitída postihuje oblasti pokožky na zadku či stehnách, no rovnako sa môže vytvoriť aj na bruchu, vo výnimočných prípadoch dokonca i na oblasti tricepsu. Ak ste stále na vážkach, či sa u vás vyskytla celulitída alebo ide o inú kožnú nedokonalosť, pomôžu vám nasledujúce body, ktoré celulitídu v skratke charakterizujú:

  • veľkosť jej prejavu nie je limitovaná, môže postihovať veľmi malé, no rovnako aj rozsiahle kožné plochy,
  • celulitída nespôsobuje zmenu farby pokožky,
  • je viditeľná voľným okom a zhoršuje sa vtedy, ak postihnutú oblasť prstami stlačíte do takzvanej kožnej riasy,
  • pokožka pôsobí mľandravo, akoby na ňu mala gravitácia omnoho väčší vplyv ako na ostatné časti tela,
  • celulitídna pokožka nesvrbí ani nie je iným spôsobom iritovaná,
  • môže sa vyskytovať už v puberte, taktiež sa objavuje v tehotenstve, po pôrode alebo počas prechodu.

 

Celulitída v medicíne

Ovocie, pomoranč a banán, ovocie ako boj proti celulitíde, detox, vitamíny, chudnutie ovocím

Zaujímavosťou je, že lekári termín celulitída vnímajú úplne inak a v tomto prípade nejde len o estetickú záležitosť, ktorej v tomto blogu venujeme pozornosť. Predchádzajúce prejavy, ktoré sme vymenovali, sa týkajú výhradne „pomarančovej pokožky“, no pod pojmom celulitída sa môže rozumieť aj zápal podkožného tkaniva, ktoré sa prejavuje začervenaním pokožky. Infekcia sa môže šíriť aj do spodných vrstiev kože a nie je raritou, ak vznikajú i hnisavé ložiská. V takom prípade sa treba zveriť do rúk odborníka, ktorý tento stav lieči antibiotickou liečbou.

 

Rozvíja sa u mňa celulitída?

To, či sa v blízkej dobe budete potýkať s celulitídou, môžete zistiť veľmi rýchlym a jednoduchom „testom“. Zamerajte sa na rizikové oblasti vášho tela – vonkajšia strana stehien alebo zadok, a pevne chyťte malú plochu pokožky medzi ukazovák a palec. Ak pokožka zostane stále hladká, ste na dobrej ceste. No ak sa na kožnej riase vytvoria priehlbinky, ktoré pustením pokožky zmiznú, je tu pomerne vysoká šanca, že sa celulitída v budúcnosti na vašom tele vyskytne.

 

Celulitída alebo strie?

Niektorí ľudia si tieto dve kožné zmeny stále zamieňajú, s čím mnohokrát súvisí aj mylná domnienka, že celulitída prichádza ruka v ruke s priberaním. V skutočnosti však nemusíte zaznamenať žiaden nárast hmotnosti a celulidíta vás aj tak môže nemilo prekvapiť. 

 

Iné je to už so striami – tenkými líniami, ktoré sa vytvoria na mieste, kde ste nabrali tukové zásoby. V tomto prípade ide o, jednoducho povedané – rozpraskanie kože, dôsledkom čoho pokožku „zdobia“ nepravidelné prúžky bielej, červenej alebo fialovej farby. Striám sa dá predchádzať tak, že v čase nárastu hmotnosti budete pokožku zvláčňovať a hydratovať.

 

Štádiá celulitídy

Nástup a vývin celulitídy možno rozdeliť do štyroch štádií:

1.Nepatrné kožné zmeny, ktoré si všimnite až po dôkladnom preskúmaní pokožky

Prvé štádium sa prejavuje úbytkom elasticity kože. Pokožka v tejto fáze pôsobí, akoby sa na nej vytváral nepatrný opuch, ktorému väčšinou ešte nevenujeme väčšiu pozornosť. Pri stlačení kože a vytvorení kožnej riasy je však možné už aj v tomto štádiu spozorovať nerovnomernú štruktúru charakteristickú priehlbinkami.

 

2.Vyššie zmienené prejavy naberajú na intenzite, príznaky celulitídy sú čoraz častejšie viditeľné, a to na omnoho väčších plochách.

V tejto fáze sa dostavuje efekt pomarančovej kože, ktorá pôsobí zošúverene. Strata elasticity sa stupňuje, pokožka už aj pri bežnom pohybe svalstva môže vykazovať celulitídne znaky.

 

3.Rozrastanie celulitídnych plôch, ktoré sú badateľné aj bez dlhšieho skúmania pokožky.

Práve v tomto štádiu si najčastejšie začína človek uvedomovať, že s pokožkou „niečo nie je v poriadku“. Celulitída je už viditeľná nielen zblízka, na pokožke sa vyskytujú početné priehlbinky a uzlíky.

 

4.Masívne zmeny štruktúry kože, takzvaná „ťažká celulitída“

Ide o finálne štádium, ktoré predovšetkým u žien môže spôsobiť drastický pokles sebavedomia. Koža sa na viacerých miestach nedokáže napnúť, jej povrch je aj na dotyk nerovnomerný, plný priehlbiniek a uzlíkov.

 

Čo stojí za vznikom celulitídy?

Nie je žiadnym tajomstvom, že celulitídou trpia predovšetkým ženy. Môže za to ženský hormón estrogén, ktorý dokáže vyvolať v podkožných tkanivách hromadenie tukov, dôsledkom toho je štruktúra povrchu pokožky nerovnomerná.

 

K jej včasnejšiemu vzniku alebo výraznejšiemu prejavu však môžeme „dopomôcť“ aj svojím životným štýlom. Nevyvážená strava, deficit príjmu vody, nezdravý životný štýl, v ktorom človek nehľadí na prirodzené potreby ľudského tela – to všetko sú faktory, ktoré riziko vzniku celulitídy výrazne zvyšujú. Veľmi často ju však zhoršuje alebo podporuje aj užívanie hormonálnej antikoncepcie. 

 

Prevencia vzniku celulitídy

Ak chcete, aby sa vám celulitída vyhla, mali by ste dodržiavať základy zdravého životného štýlu, medzi ktoré patria:

 

  • vyvážený a pravidelný stravovací režim
  • dostatok príjmu vody
  • neužívanie návykových látok (nikotín, alkohol)
  • udržiavanie si zdravej hmotnosti
  • pravidelná starostlivosť (nielen) o pokožku – saunovanie a masáž miest, ktoré sú na vznik celulitídy náchylné.

Najčastejšie mýty o celulitíde

Vznik pomarančovej pokožky je už dlhé roky opradený mylnými domnienkami, ktoré mnohokrát napomáhajú k jej tvorbe alebo znemožňujú jej odstránenie. 

 

Celulitída sa týka iba obéznych ľudí

Tento mýtus pravdepodobne vznikol preto, že sa na kyprejších tvaroch celulitída prejavuje omnoho výraznejšie. Avšak v skutočnosti predstavuje nástrahu aj pre ultra štíhle modelky. Hmotnosť na jej vznik nemá žiaden vplyv, hoci samotné príznaky môže nadbytok kilogramov predsa len viac zviditeľňovať.

 

Celulitídu majú iba ženy, mužov sa netýka

Hoci ňou ženy trpia omnoho častejšie ako muži, určite nemožno povedať, že by sa celulitída chlapom vyhýbala obrovským oblúkom. Už spomenutý ženský hormón estrogén robí ženy na celulitídu náchylnejšie, no tento hormón sa nachádza aj v mužskom organizme, tak ako ženy majú ten mužský – testosterón. Ženy navyše počas života prechádzajú razantnejšími hormonálnymi zmenami a rovnako predovšetkým v produktívnom veku kolíše aj ich váha. Dôsledkom toho je koža viac namáhaná a stráca elasticitu.

 

Ak schudnem, s kilami sa stratí aj celulitída

Opäť ide o mýtus, ktorý možno nazvať optickým klamom. Úbytok hmotnosti totiž skutočne dokáže zmierniť celulitídne prejavy, avšak na štruktúru pokožky nemá žiaden vplyv. Pri chudnutí sa redukujú tukové vankúšiky a kožné tkanivo sa môže síce zmrštiť, nakoľko nepokrýva širšiu plochu, no jeho štruktúra zostáva totožná. Poklesom hmotnosti uľavíte možno svojim kĺbom, no pokožke v skutočnosti nie.

 

Celulitídy sa zbavím detoxom

V tomto prípade to môžeme povedať na rovinu – to, čo ste zanedbali predtým, teraz nápravou životného štýlu tak, aby to malo vplyv na redukciu celulitídy, už nenapravíte. Nezaťažovanie organizmu toxickými látkami je určite v mnohých ohľadoch výbornou voľbou, no očakávať, že sa zbavíte celulitídy, skutočne nemôžete.

 

Celulitídu je možné z pokožky natrvalo odstrániť

celulitida ako sa jej zbavit, odstránenie celulitídy, masáže ako boj s celulitídou, anticelulitíde spodné prádlo

Tu ide o akúsi polopravdu, ktorá je veľmi závislá od toho, akým spôsobom sa rozhodnete celulitídu z pokožky vymazať. Určite sa opticky zredukovať dá, avšak predchádza tomu siahodlhý a trpezlivý proces, počas ktorého vyskúšate hneď niekoľko spôsobov „liečby.“ Treba však podotknúť, že nič celulitídu z pokožky nevymaže úplne. Ak sa aj vyskytnú prvé zlepšenia, ide len o odstránenie kozmetických prejavov, nie o nápravu kožného tkaniva.

 

Na trhu je množstvo anticelulitídnych krémov, ktoré sľubujú všakovaké zázračné účinky. No každý dermatológ alebo doktor estetickej medicíny vie, že žiaden voľnopredajný krém nemá silu s celulitídou zatočiť. Koncentrácia účinných látok v týchto prípravkoch nie je dostatočná na to, aby celulitídu čarovne vyzmizíkovala, no zároveň predstavuje skvelú prevenciu.

 

Ak vám výrazná celulitída na tele prekáža a znižuje sebavedomie, je potrebné zveriť sa do rúk odborníkovi, ktorý vám navrhne ušije liečebnú procedúru na mieru. Pravdepodobne pôjde o kombináciu masáže, aplikovania účinných látok na pokožku a pravidelnej lymfodrenáže.

 

Anticelulitídne spodné prádlo

V poslednej dobe ste aj vy museli zaznamenať boom okolo anticelulitídnej spodnej bielizne. Predtým, ako sme zaradili niekoľko kúskov do ponuky nášho eshopu, snažili sme sa vyzistiť, aké sú skutočné účinky spodného prádla proti celulitíde. Nami zaradený sortiment slúži predovšetkým ako:

 

  • podporný prostriedok na minimalizovanie celulitídnych prejavov,
  • účinná masáž pokožky, ktorá môže prebiehať počas celého dňa,
  • mnohé anticelulitídne legíny ponúkajú aj zoštíhľujúci a sťahovací účinok,
  • prekrvenie pokožky, ktoré pôsobí ako prevencia vzniku celulitídy.

 

Ako anticelulitídna bielizeň funguje?

Na prvý pohľad sa takéto prádlo ničím nelíši od bežných legín alebo krátkych nohavíc. Jeho odlišnosť však spočíva v štruktúre materiálu na vnútornej strane bielizne. Ide o takzvanú „plást“ štruktúru, ktorá pripomína včelí plást

 

V skutočnosti však ide o prepracované a do detailov premyslené rozloženie materiálu. Okraje miniatúrnych plástov sú z hrubšej tkaniny a ich výplň je zasa z o niečo jemnejšej. Kúzlo týchto legín spočíva v tom, že na pokožku nepriľnú v celku, na celej svojej ploche. Výsledkom je teda neustále trenie o pokožku, ktorá je dôsledkom toho prekrvená. Kritické partie stehien a zadočku sú počas celého nosenia legín masírované, pričom treba dodať, že tento proces nie je citeľný a už vôbec nie nepríjemný. Masážne legíny poskytujú rovnaký komfort ako ktorékoľvek iné, ktoré sa anticelulitídnym účinkom nevyznačujú.

 

Kedy nosiť anticelulitídne prádlo? 

Nosenie špeciálnej spodnej bielizne musí mať vždy nejaký dôvod. Ak máte záujem o legíny alebo o šortky proti celulitíde, určite vás poteší, že sú predovšetkým vhodné pre ženy, ktoré:

 

  • začínajú na pokožke pozorovať zmeny a prvotný vznik celulitídy,
  • športujú a od pohodlného fitness odevu požadujú aj druhotný účinok – permanentnú masáž pokožky počas vykonávania akékoľvek cvičenia,
  • práve absolvujú liečebnú procedúru proti celulitíde a chcú ju doplniť nosením vhodného odevu/spodnej bielizne,
  • chcú začať s prevenciou proti vzniku celulitídy,
  • často nosia sťahovacie spodné prádlo a chcú využiť aj ďalší benefit v podobe masážneho účinku.

Ponuku anticelulitídneho spodného prádla si môžete pozrieť tu. V našom eshope nájdete masážne legíny, anticelulitídne šortky aj trojštvrťové legíny so zoštíhľujúcim a masážnym účinkom.