Trpíte kŕčovými žilami? Poradíme vám, ako sa obliecť do lietadla či na turistiku

Kŕčové žily alebo varixy predstavujú chronické žilové ochorenie vyskytujúce sa na dolných končatinách. Hoci spočiatku nepríjemné pocity príliš nekomplikujú život a ochorenie sa javí skôr ako kozmetický problém, po čase sa z kŕčových žíl stáva doslova nepriateľ. K neliečeným varixom sa po čase pridružia aj iné zdravotné problémy, ktoré ústia do vážnych stavov a ochorení predstavujúcich nebezpečenstvo.

Čo sú to kŕčové žily?

Pod pojmom kŕčové žily možno rozumieť chorobné stavy žilového systému, ktorých príčina poškodenia pramení zo žilovej steny. Medzi viditeľné príznaky patria silná žilnatosť na lýtkach, vytváranie „metličiek“ – rozvetvených modrých či fialových cievnych zhlukov, prípadne badateľný opuch nôh. Citeľné príznaky prichádzajú v podobe bolestivosti dolných končatín, kŕčov, náhlych pocitov pálenia alebo chladu, svrbenia či syndrómu nepokojných nôh.

 

Aké sú rizikové faktory vzniku kŕčových žíl?

Najnáchylnejšie na vznik kŕčových žíl je práve nežné pohlavie. Je to z dôvodu, že sa ženy počas života musia vyrovnávať s viacerými hormonálnymi zmenami. Tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie, obdobie prechodu – tieto etapy života dokážu v nemalej miere podmieniť vznik kŕčových žíl. Podstatnú úlohu tu zohráva aj genetická predispozícia (kŕčové žily sa totiž často dedia) či životospráva a životný štýl. Ku kŕčovým žilám prispieva fajčenie, nadváha alebo obezita, nedostatok pohybu či pobyt v horúcom prostredí.

 

Ako sa kŕčové žily diagnostikujú?

V skorom štádiu tohto ochorenia sa vám bude venovať všeobecný lekár, ktorý na základe vyšetrení od iných odborníkov posúdi, či trpíte skutočne kŕčovými žilami. Pokročilejšie etapy kŕčových žíl riešia špecializovaní lekári – angiológ alebo angiochirurg.

Diagnostika najčastejšie prebieha neinvazívnou sonografickou metódou, počas ktorej sa sleduje prietok krvi v žilách. Veľmi raritne sa zvykne ochorenie diagnostikovať aj invazívnym spôsobom, a to meraním žilového tlaku. 

 

Čo sú to kompresné pančuchy a na akom princípe fungujú?

Kompresné alebo kompresívne pančuchy sa v ničom nelíšia od klasických pančuchových nohavíc. Jemný, trochu hrubší, no pružný a elastický materiál s vysokou kompresnou schopnosťou nepúta pozornosť, a preto je možné nosiť pančuchy pod akýmkoľvek oblečením, pričom máte na výber z rôznych typov, ktoré je možné pohodlne skombinovať s oblečením. Existujú totiž kompresné podkolienky, kompresné stehenné pančuchy (vyzerajú podobne ako samodržiace pančušky) a kompresné pančuchové nohavice.

 

Kompresívne pančuchy, podkolienky sú súčasťou konzervatívnej liečby kŕčových žíl a predpísať vám ich môže i lekár, pričom je dôležité kúpiť si správnu kompresnú triedu. Kompresívne pančuchy, ktoré pomáhajú pri zdravotných problémoch spadajú aspoň do 2. kompresnej triedy a vyvíjajú tlak 23 - 32 mmHg.

Kompresné podkolienky na kŕčové žily s tlakom 18-22 mmHg nájdete aj v našom eshope. 

Kompresné podkolienky v našej ponuke

kompresné podkolienky 820 XS ART. 820-CIERNA2
bežecke športové ponožky (kompresky) unisex - čierne ART.800-CIERNOORANZOVA2S

Kompresné pančuchy nie sú sťahujúce spodné prádlo

Je dôležité podotknúť, že pojmy kompresné pančuchy a sťahujúce prádlo neoznačujú ten istý produkt. Zatiaľ čo sťahujúce legíny tvarujú postavu a fixujú tukové záhyby na stehnách či sedacích svaloch, kompresné pančuchy nemajú viditeľný zoštíhľujúci účinok. Najsilnejšiu schopnosť kompresie majú v členkovej oblasti, smerom nahor sa tlak vyvíjaný na nohy znižuje.

Kompresné triedy pančúch, ktoré minimalizujú pocity žilovej nedostatočnosti, sa delia na 4 triedy, pričom posledné tri čiastočne alebo úplne uhrádza zdravotná poisťovňa. Prvá kompresná trieda sa označuje ako podporná a je určená pre ľudí, ktorí trpia príznakmi kŕčových žíl, avšak zatiaľ sa toto ochorenie u nich naplno nerozvinulo.

krcove zily sťahujúce spodné prádlo nohy

 

Ako fungujú kompresívne pančuchy?

Tkanina kompresívnych pančúch vyvíja tlak na rozšírené žily, vďaka čomu sa zúžia a zlepší sa krvný prietok smerom z tela späť k srdcu. Cirkulácia krvi nie je vďaka tomu spomalená, krvný obeh je stály a pravidelný. Kompresívne pančuchy dôsledkom tohto procesu minimalizujú riziko vzniku trombózy a odstraňujú pocit žilovej nedostatočnosti a ťažkých nôh.

Je však dôležité povedať, že kompresné pančuchy ochorenie kŕčových žíl neliečia. Iba redukujú nepríjemné pocity, ktoré toto ochorenie prináša a zabraňujú jeho pokročeniu do ďalších štádií. V krajných situáciách rovnako predchádzajú vážnych zdravotným komplikáciám.

 

Kedy nosiť kompresné pančuchy?

Nakoľko ide o zdravotnícku pomôcku, je potrebné vedieť, ako s ňou správne naložiť. Tak ako každý liek či zdravotný doplnok, aj kompresívne pančuchy môžu rovnako pomáhať, ako aj uškodiť. Základné pravidlo znie – ak srdce a nohy nie sú v jednej rovine, nastal čas po kompresných pančuchách siahnuť. Hneď aj vysvetlíme, prečo…

Za ťažkosti, ktorými sú kŕčové žily charakteristické, môže gravitácia. Roztiahnuté žily nemajú ideálnu hrúbku na to, aby v nich krv správne cirkulovala, a preto sa jej v dolných končatinách hromadí až príliš veľké množstvo. Pociťovať pritom môžete nepríjemné kŕče v lýtkach či dokonca aj neželané opuchy nielen na svale, ale aj chodidlách. Nakoľko kompresné pančuchy cievy stiahnu, pomáhajú vám tomuto javu predísť.

Ak však na krv nepôsobí gravitácia a srdce sa nachádza v rovnakej rovine ako nohy, kompresné pančuchy sú nežiaduce. V prípade, že si to váš zdravotný stav doslova nevyžaduje a lekár vám túto informáciu neposkytne, nemali by ste ich nosiť počas spánku alebo v kľudovom režime (napr. pri pozeraní televízie s vyloženými nohami.)

 

Ako dlho nosiť kompresné pančuchy?

Dĺžka nosenia kompresných pančúch je individuálna a líši sa v závislosti od závažnosti ochorenia. Najčastejšie sa však nosenie tejto zdravotníckej pomôcky odporúča počas pracovnej doby – 8 hodín. Mimoriadne osožné sú v povolaniach, ktorých sa človek poriadne nabehá (čašník, zamestnanec v sklade) alebo, naopak, v sedavom zamestnaní (asistent v kancelárii, atď…)

 

kompresne pancuchy ako dlho ich nosit turistika ako sa obliecť do lietadla alebo na turistiku

 

Ako sa obliecť do lietadla alebo na turistiku?

Ak vás trápi pocit ťažkých nôh a zdá sa vám, že krv v lýtkovej oblasti neprúdi tak, ako by mala, špeciálnu pozornosť pri výbere správneho oblečenia by ste mali venovať počas výnimočných príležitostí. Dlhý let lietadlom predstavuje pre ľudí trpiacich kŕčovými žilami nemalé riziko, a preto by ste na kompresné podkolienky, či pančuchy nemali zabudnúť. Rovnako je to aj v prípadoch, kedy sa chystáte na celodennú turistiku alebo náročnejší výstup v horách. Kompresné pančuchy sú zárukou toho, že si tieto chvíle užijete bez nečakaných komplikácií. V každom prípade však odporúčame informovať lekára o vašich problémoch, ktorý vám pri výbere vhodnej bielizne poradí. Kompresné podkolienky do lietadla sú k dispozícií aj v našom eshope.