Jarný detox nemusí byť nutné zlo! Ako správne detoxikovať organizmus?

Dlhšie dni, viac slnečného žiarenia či počasie, ktoré nám dovoľuje tráviť viac času vonku, v nás dokážu prebudiť aj sily, ktoré počas zimy spali. Príchodom jari by sa mal každý zdravý organizmus prepnúť do módu, kedy začína postupne pociťovať zvýšený príval energie. Tento čas je teda dobré využiť na to, aby sme sa viac venovali sami sebe a svojmu telu, ktoré je v zimných mesiacoch trochu zanedbávané.

 

Jednak sa v zime menej hýbeme a eliminujeme aktivity v exteriéri a takisto máme k dispozícii omnoho menej čerstvej zeleniny či ovocia. V období zimy automaticky volíme ťažšie a sýtejšie jedlá, dôsledkom čoho sa prebytok kalorií odráža nielen na krivkách postavy, ale aj na našom zdraví. Cítime sa viac unavení, telo je vytrápené zimou a potrebujeme jednoducho nakopnúť.

 

Čo je to detoxikácia a ako telo správne detoxikovať? 

Pod pojmom detoxikácia je možné predstaviť si hneď niekoľko zmien životného štýlu. Vo väčšine prípadov však už len samotné slovo detox vzbudzuje v ľuďoch namiesto príjemnej predstavy skôr nevôľu a odpor. Najčastejšie si ľudia v mysli vybavia mimoriadne nezáživnú a zdravú stravu v malých porciách, šťavu zo stonkového zeleru, vynechanie väčšiny potravín či dokonca niekoľkodňovú drastickú hladovku

 

Avšak detox je svojím spôsobom akákoľvek očista organizmu od toxínov, ktoré v strave alebo užívaním iných látok do tela každodenne prijímame. Nemusí nutne ísť o niekoľkotýždňovú procedúru, počas ktorej sa poriadne nenajete a vystresujete svoje telo nízkym príjmom živín. Tento proces vôbec nemusí byť náročný a nevyžaduje si takmer žiadne úsilie, iba istú umiernenosť spojenú s chuťou pre seba niečo urobiť.

 

Myslieť si, že detoxikácia súvisí len s vnútrajškom, je poriadny omyl. Počas detoxu je potrebné dbať aj o psychickú pohodu, a preto je dobré, ak sa naň podujmete v čase, keď sebe a svojmu telu viete venovať zvýšenú pozornosť. Stres, ktorý budete v čase detoxu pociťovať, totiž zneguje všetky vaše pokusy o očistu organizmu.

 

Prečo je detox dôležitý?

anatómia ľudského tela, orgány, pečeň, obličky, jarný detox, detox organizmu, najlepsi detox tela

Správne vykonaný detox doplní do tela zásobu živín, z ktorej počas zimy nemálo ubudlo, a dokáže očistiť vnútorné orgány od nánosov toxických látok. Po správne vykonanom detoxe by sa malo zlepšiť trávenie, organizmus by mal lepšie fungovať a mali by vymiznúť napríklad i chronické bolesti hlavy či žalúdka. Rýchlosť nástupu týchto priaznivých dôsledkov detoxu na organizmus závisí od miery predchádzajúceho znečistenia organizmu.

 

Najviac sa vám za detox poďakuje pečeň – orgán, ktorý na dennej báze eliminuje toxíny, a teraz, v čase detoxikácie, nebude mať, laicky povedané, toľko práce. Detox takisto pomôže i obličkám, ktoré škodliviny filtrujú, a rovnako i črevám, ktoré si oddýchnu od ťažkých jedál. V prípade, že k detoxu pristúpite rozumne a budete dbať nielen o hýčkanie tela, ale i duše, pozitívny vplyv tejto očistnej procedúry pocítite i na psychike.

 

Najčastejšie mýty ohľadom detoxu

 

Keď sa povie slovo detox, mnohým z nás sa v mysli vybavia domnienky, ktoré od odštartovania očisty dokážu človeka nemálo odradiť. Naozaj telo na detox reaguje prejavmi, o ktorých sa v spoločnosti toľko hovorí? A nie je to skôr signál, že ste k detoxu nepristúpili zodpovedne?

 

  • chudnutie a detox
  • zhoršenie stavu pleti alebo kvality vlasov
  • detox a  výživové doplnky
  • únava a prečistenie organizmu

 

Počas detoxikácie musím schudnúť

 

Ak detoxikácia trvá dlhšie a životný štýl, ktorý bol vedený predtým, nebol práve najzdravší, strata kilogramov môže byť badateľná. Avšak začínať detox s primárnym zámerom schudnúť nie je práve najlepšou voľbou, pretože sa po aj týždňoch obrovskej snahy môže vyskytnúť sklamanie.

 

Detoxikácia totiž nie je synonymom diéty a výrazné chudnutie môže dokonca v niektorých prípadoch signalizovať i fakt, že ste detoxom telo skôr vystrašili. Cieľom detoxikácie nie je znižovať kalorický príjem, ale zvýšiť príjem živín, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Hoci sa s týmto zámerom môže ruka v ruke niesť i zníženie 

 

Detoxikácia spôsobí zhoršenie stavu pleti alebo kvality vlasov

 

Tento mýtus je s detoxikáciou často spájaný, avšak ide len o mylnú domnienku. Väčšinou pochádza od ľudí, ktorí si detoxom skôr ublížili, než pomohli. Ak sa na celú vec totiž pozrieme s využitím obyčajného sedliackeho rozumu, akýkoľvek signál, že sa niečo na našom tele niečo zhoršuje, nie je v poriadku.

 

Ak sa vám v priebehu detoxu výrazne zhorší pleť alebo nebodaj vám začnú padať vlasy, znamená to, že telo trpí nedostatkom živín. Najčastejšie tieto prejavy prichádzajú vtedy, ak sa človek pustí do prísneho pôstu, prípadne sa rozhodne pár týždňov prežiť na šťavách alebo vode ochutenej citrónom či jablčným octom. 

 

V takomto prípade vlastne nie je možné očakávať žiadne zlepšenia, ale práve prejavy, ktorými telo signalizuje, že mu niečo chýba. Jednu či dve vyrážky na pleti možno ešte odbiť tým, že sa telo čistí, no ak je tvár posiata pupienkami, pleť je zašednutá a vlasy nadmerne vypádavajú, môžete si byť istí, že ste sa do detoxu pustili bezhlavo. S najväčšou pravdepodobnosťou bol váš životný štýl nezdravý i predtým, dôsledkom čoho organizmus trpel nedostatkom vitamínov a minerálov, ktorý ste prehĺbili drastickým pôstom alebo hladovkou. 

 

Na detoxikáciu potrebujem množstvo preparátov a výživových doplnkov

 pilulky na chudnutie, meter, tabletky, doplnky stravy, tabletky na chudnutie, očista organizmu

Toto tvrdenie vysielajú do sveta len výrobcovia a predajcovia ultra zdravých potravín či bylinných zmesí koncentrovaných v tabletách alebo čajových vrecúškach. V skutočnosti detox nie je závislý od doplnkov alebo dnes mimoriadne obľúbených zelených potravín. Len mizivé percento prípravkov, ktoré úspešnú detoxikáciu sľubujú, vám s ňou dokážu i pomôcť. 

 

Väčšinou ide o vyhodené peniaze za preparáty, za ktorými nestojí jediná vedecká štúdia, ktorá by ich silu a účinok deklarovala. Preto ak trváte na ich kúpe, vždy si o danom prípravku a jeho zložení či pôsobení na organizmus niečo naštudujte, pričom sa nespoliehajte len na marketingové texty danej firmy, ktorá tieto výrobky predáva. 

 

Hľadajte spoľahlivé a predovšetkým nezávislé zdroje o jednotlivých zložkách a ich preukázateľných účinkoch. Ak natrafíte na štúdiu, ktorá niektorú zo zázračných očistných potravín ospevuje, pokúste sa zistiť, kto túto štúdiu robil, v akých podmienkach bola vykonaná a aké má dotyčný autor vzdelanie. Mnohokrát totiž tieto texty vytvárajú ľudia, ktorí nemajú s medicínou nemajú nič spoločné.

 

Počas detoxu budem pociťovať únavu

Ďalšie z mylných tvrdení, za ktorou stoja skúsenosti ľudí, čo detox nevykonávali správne. Ak pociťujete únavu, treba hľadať príčinu a zamyslieť sa, či vám všetky kroky, ktoré v detoxe dodržiavate, náhodu viac neškodia, ako prospievajú. Detox nemá byť šokovou terapiou, ale cestou k regenerácii a vnútornej obnove.

 

Hlavným cieľom detoxikácie je predsa telo odbremeniť od všetkého, čo mu únavu spôsobuje. Signálom dobre vykonávaného detoxu teda nemôže byť pocit vyčerpania a úbytok síl, ale mal by nastať pravý opak – pocit zvýšenej energie, ľahkosti a životaschopnosti. Jednoducho povedané, aj počas detoxu by ste sa mali cítiť, akoby z vás niečo opadlo. Ak sa deje opak, pravdepodobne telu neposkytujete dostatok živín, vďaka ktorým by vedelo správne fungovať.

 

Ktoré potraviny sú záťažou pre organizmus? 

  • Vyprážané jedlá 
  • Polotovary 
  • Donáška jedál
  • Sladené nápoje

 

Vyprážané jedlá 
fast food vyprážané jedlo, nezdravé jedlo, jedlo v trojobale, jedlo na oleji

Toto nie je žiadna novinka… Predovšetkým ľudia stravujúci sa počas pracovného týždňa vonku, sa vyprážanému syru alebo rezňu nevyhnú. Závodné jedálne, klasické menučkárne alebo take away prevádzky v okolí kancelárií prípadne v centre mesta síce šetria peňaženku, no nedisponujú širokým výberom a už vôbec nie zdravou či vyváženou ponukou jedál.

 

Ak si vyprážené jedlo doprajete raz polroka, je to v poriadku. Organizmus síce môže chvíľu protestovať a dopraje vám pocit nepríjemnej plnosti, nafúknutia alebo prekyslenia, no v prípade, že trojobal nasýtený olejom stretávate na svojom tanieri pravidelne, z dlhodobého hľadiska si koledujete o nejeden zdravotný problém.

 

Polotovary 

Polotovarom podľa štatistík holdujú primárne študenti alebo ľudia žijúci v domácnosti sami, ktorí sa k pravidelnému vareniu nevedia odhodlať. Upratovať kopu riadov kvôli jednej či dvom porciám je totiž prekážka, ktorú chce deň čo deň zdolávať len málokto. Polotovarové jedlá sú lacné, ich príprava si nežiada čas ani námahu a väčšinou ide o pokrmy, ktoré aj vynikajúco chutia.

 

Problémom však je, že v polotovaroch nemôžete očakávať čerstvosť. Suroviny a ingrediencie sú konzervované, za návykovou a opojnou chuťou stoja staré známe éčka a mnohokrát sú tieto pokrmy i predpripravené – to znamená, že už predtým prešli nie príliš šetrným a zdravým tepelným spracovaním. Konzumáciou polotovarov neprijímame do tela potrebné živiny, a hoci nás zasýtia, neposkytnú okrem prázdnych kalórií organizmu nič, z čoho by mohlo čerpať.

 

Donáška jedál

Len máloktorá reštaurácia využíva na prípravu pokrmov kvalitné suroviny a cena za konkrétnu porciu vôbec nemusí hodnoverným ukazovateľom. Už dávno totiž neplatí, že drahé reštauračné zariadenia ponúkajú výživné jedlo, ktoré telo nielen zasýti, ale dodá mu aj potrebné vitamíny či minerálne látky.

 

Donáška raz za čas človeku neuškodí, no i tu platí, že všetko s mierou. Ak sa ponuke jedál z reštaurácií nechcete vyhýbať, dbajte pri výbere o to, aby bol daný pokrm uvarený z čerstvých surovín a pripravený tesne predtým, ako vám ho dovezú. 

 

Sladené nápoje

Kola, ovocné nápoje mylne považované za zdravé džúsy, chladené čaje alebo ochutené minerálne vody predstavujú „spoľahlivý“ zdroj éčiek a cukru, pričom ich ani zďaleka nemožno považovať za súčasť pitného režimu. Smäd uľahčia len naoko a do organizmu namiesto vlahy prinesú iba zbytočné kalórie. Preto si ich doprajte iba výnimočne a nahraďte doma urobenými limonádami, čistou vodou alebo čajmi.

 

Ako detoxikovať tak, aby vám tento proces prospel? 

  • Veľa vody
  • Nesladiť, obmedziť sladkosti a maškrty
  • Zelenina namiesto prílohy
  • Bezmäsité jedlá
  • Bylinkové čaje
  • Obmedzenie zlozvykov
  • Pohyb
  • Dostatok spánku
  • Nezabúdať na psychiku

Základom je nerobiť drastické zmeny v jedálničku a ísť na detox s rozumom, pričom v prvé dni by ste na detox mali našliapnuť skutočne zľahka. Čím viac sa budete spočiatku obmedzovať a zakazovať si to, na čo ste boli zvyknutí, tým viac vás budú trápiť „abstinenčné príznaky.“

 

Keď s detoxom začínate, musíte mať na pamäti, že všetko sa odohráva v prvom rade v hlave. Keď si vysvetlíte, že vás čaká obdobie, počas ktorého doprajete telu všetko to, čo potrebuje, detoxikáciu zvládnete bez problémov a nestane pre vás nutným zlom, s ktorým čochvíľa skoncujete a pôjdete ihneď vyjesť celú chladničku.

 

Veľa vody 

Dôsledný pitný režim je absolútnym základom. Počas dňa totiž až 80% percent ľudí na pravidelné dopĺňanie tekutín zabúda. Ráno vybavia jednou šálkou čaju prípadne len kávou, ktorá organizmus odvodní, v práci prijmú maximálne dva poháre vody, a to až vtedy, keď pociťujú výrazný smäd.

 

Smädenie však predstavuje ukazovateľ toho, že organizmu už tekutiny chýbajú. Preto v priebehu detoxu pite toľko vody, aby ste smäd doslova predbehli. Namiesto toho, aby ste prijímali tekutiny nárazovo, popíjajte čistú vodu v priebehu dňa. Jeden malý pohár čistej vody alebo ovocného nesladeného čaju vypite každú hodinu, aby ste tekutiny dopĺňali priebežne.

 

Nesladiť, obmedziť sladkosti a maškrty

Na horkú chuť kávy, ktorú neprebíja mlieko ani cukor, si zvyknete veľmi rýchlo. Ak sa chcete k tomuto kroku odstaviť cukorničku viac zmotivovať, doprajte si kvalitnú kávu s bohatou arómou, ktorú si doma nameliete. Vďaka tomu budete vnímať výraznú chuť kávy a nebude vám chýbať sladidlo. To isté platí aj pri príprave čaju.

 

Ak stavíte na vyvážený jedálniček, telo vás nebude nabádať ku konzumácii čokolád, čipsov alebo keksíkov. Organizmus, ktorému poskytnete všetky živiny, vás totiž nebude týrať neprekonateľnou chuťou na sladké, pretože práve tento pocit nutkavej túžby zhrešiť je spôsobený nedostatkom minerálnych látok.

 

V prípade, že pravidelne túžite po čokoláde, pravdepodobne máte nízku hladinu magnézia alebo cukru krvi. Ten sa konzumáciou čokolády prudko vymrští a o pár minút zase klesne, takže kalorické maškrty s nadmerným množstvom cukru tento problém naozaj neriešia. V týchto chvíľach radšej siahnite po celozrnnom pečive alebo sušenom ovocí.

 

Nutkavá chuť na slané tyčinky, čipsy alebo krekry je zasa spôsobená dehydratáciou. Veď najčastejšie na ne máme chuť práve vtedy, keď sme to predošlú noc prehnali s alkoholom. Ak vás teda prepadne chuť na slané maškrty, skúste toto nutkanie najprv uhasiť pohárom vody.

 

smoothie detox tela zelenina, jarný detox, detox, detox tela na chudnutie, očista organizmu, detox pečeneZelenina namiesto prílohy 

 

Vynechať niekoľkokrát za týždeň prílohu v podobe zemiakov, ryže či cestovín vôbec nie je náročné. Ak zvyknete prílohy konzumovať denne, spočiatku tieto potraviny z jedálnička nevylučujte úplne, pretože by ste telu spôsobili zbytočný šok, na ktoré by reagovalo vlčím hladom.

 

Bezmäsité jedlá

Vzdať sa mäsa môže byť pre väčšinu smrteľníkov mimoriadne ťažké. V období detoxu je však tento krok dôležitý, a preto začnite tým, že mäso budete vyraďovať z jedálnička postupne. Začnite raňajkami, v ktorých sa neobjaví žiadna šunka, pokračujte obedom a neskôr i večerou.

 

Ani tento krok by nemal byť razantný a na bezmäsité obdobie by ste sa mali pripravovať krok za krokom. Za náhradu mäsa vždy zvoľte kvalitný zdroj rastlinných bielkovín, určite počas detoxu nesiahajte po polotovaroch, ktoré sú jeho náhradou, a ani hlavné jedlá nenahrádzajte sladkými pokrmami, ako sú palacinky, lievance či buchty.

 

Bylinkové čaje 

Bylinkový čaj dokáže na rozdiel od výživových doplnkov a preparátov v detoxikácii skutočne pomôcť. V čajoch sa totiž nenachádza žiadna chémia ani pridané látky, ktoré by telo ešte viac zaniesli škodlivinami.

 

Na to, aby ste podporili detox pomocou byliniek, nemusíte zájsť do špecializovaného obchodu. Žihľavový čaj, respektíve čaj z pŕhľavy dvojdomej, čistí krv, má pozitívny vplyv na obličky a pečeň. S pečeňou sa rovnako kamaráti aj pestrec mariánsky, ktorý je na jej detoxikáciu skutočne významnou bylinkou. Oba bylinné čaje zvoľte radšej sypané, no ak nie je iná možnosť, použite variant v nálevových vreckách.

 

Obmedzenie zlozvykov

Škatuľka cigariet či šesť káv denne vám s detoxikáciou veľmi nepomôžu. Ak s niektorým z týchto zlozvykov nechcete prestať, pokúste sa ich aspoň minimalizovať. Predtým, ako pocítite túžbu zapáliť si, v duchu sa spýtajte, či naozaj túto cigaretu teraz potrebujete. Nejde vám náhodou len o to, aby ste sa na chvíľu rozptýlili a dali si na balkóne pauzu? 

 

Týmto spôsobom môžete poľahky preskočiť každú druhú cigaretu, ktorú by ste si za iných okolností ihneď zapálili. Rovnaké pravidlo aplikujte aj na pitie kávy. Skutočne potrebujete už piatu kofeínovú vzpruhu, alebo máte iba chuť na svoj kávičkový rituál? Za každým zlozvykom sa totiž skrýva i zvyk, na ktorý ste svoje telo naučili, a preto vás podvedome núti ho vykonávať i vtedy, keď cigaretu či kávu vo skutočnosti vôbec nepotrebujete.

 

Pohyb nemusí byť nutné zlo 

Naštartovať organizmus dokáže aj cvičenie. Veľkou chybou je, že sa človek rýchlo zmotivuje a svoje odhodlanie chce podporiť kúpou stacionárneho bicykla, permanentky do fitka či pomôckami na jogu, ktoré využije len párkrát a neskôr sa z tejto investície stanú len premrhané peniaze. 

 

Preto majte na vedomí, že ak chcete začať s akýmkoľvek pohybom, nepotrebujete na to spočiatku žiadne náčinie. Ak vás chuť po cvičení neprejde ani po niekoľkých týždňoch, potrebné doplnky či dokonca stroje alebo permanentku si môžete zakúpiť aj potom.

 

Ak neholdujete žiadnemu športu, vyskúšajte len párminútový strečing. Ponaťahujte zhrbený chrbát, skrátené šľachy a sami budete prekvapení, ak vás aj po banálnom a nenáročnom naťahovaní na druhý deň prekvapí svalovica.

 

Dostatok spánku

skin hair, relax, oddych, jarný detox, očista organizmu

Ak sa rozhodnete podstúpiť detoxikáciu a vo svojom časovom harmonograme si nenájdete čas na oddych, je tento pokus o očistu úplne zbytočný. Telo, ktorému chýba spánok, sa správa tak, akoby podliehalo stresu, hoci práve v strese nie je. A preto si doprajte povinných osem hodín spánku, ktoré vám detox nesmierne uľahčia.

 

Nezabúdať na psychiku

Zastavili ste príval škodlivých látok, organizmus podstupuje očistu, dbáte o pravidelnú a vyváženú stravu… No verte, že detox nebude mať ani zďaleka taký účinok, keď zabudnete sami na seba, neustále sa budete naháňať za povinnosťami, v hlave budete držať niekoľko nevyriešiteľných starostí a nikdy si nenájdete čas na naozajstný oddych.

Preto sa pokúste ani na chvíľu úplne vypnúť. Robte činnosti, ktoré ste doteraz odkladali, prečítajte si knihy, čo vám už mesiace ležia nedotknuté v knižnici, pretrieďte si šatník, urobte poriadok v skriniach a vyhádžte z nich všetko, čo tam len roky bez využitia skladujete.

Aj po banálnom upratovaní sa budete cítiť ako znovuzrodení, pretože priestor, v ktorom sa pohybujeme, má na nás omnoho väčší vplyv, ako by sa mohlo zdať.