Najznámejšie večerníčkové rozprávky na Slovensku

V pyžame, s kakaom v ruke sme sledovali obrazovku televízie a čakali na úvodnú zvučku našej obľúbenej rozprávky. Ujo Večerníček, starý dedko so svojím psíkom, najprv zapálili všetky hviezdičky, a potom sa všetky deti zapozerali. Spomínajú na to staršie generácie, dospelí, ale nesmrteľné rozprávky pozerá aj nová generácia. Na tričkách sme kedysi nosili najmä zahraničné postavičky z rozprávok. Dnes môže nová generácia ukázať silu slovenských rozprávok detskými ponožkami. Veselé detské ponožky s motívom obľúbených večerníčkových rozprávok sú dnešným trendom. Ktorá rozprávka bola vašim favoritom? A ktorú majú najradšej vaše deti? Pozrime sa na najznámejšie večerníčkové rozprávky na Slovensku.

No počkaj zajac!

Koľkí ste sa pri názve tejto rozprávky vrátili v čase? Nejde zrovna o slovenskú rozprávku, ale na Slovensku ju pozná každý. Ide totiž o sovietsky animovaný seriál, ktorý sa vyrábal v rokoch 1969 – 1986, v čase, keď sme aj my ako krajina boli súčasťou Sovietskeho zväzu. 

Drsný vlk a zlatý zajačik, nekonečné naháňanie, hádky, bitky a robenie si naprieky. Hlavnou témou všetkých častí je snaha vlka chytiť zajaca, aby ho mohol zjesť. Z televízie zneli ruské hity, deti sa smiali na naháňaní zvieratiek a rozprávku si pozreli i dospelí. Nové diely natočili v rokoch 1993 až 2005. Starú klasiku si však pre nostalgické chvíle púšťajú ľudia online, alebo No počkaj zajac sledujú na YouTube. A čo vy? Kedy ste naposledy videli túto kultovú rozprávku s nádychom socializmu? Pripomeňte si ju veselými ponožkami s motívom No počkaj zajac!

Rozprávkové ponožky v našej ponuke

No počkaj, zajac! НУ, ПОГОДИ! Nu, pogodi! (Slovensky DABING!)

Vlk a Zajac 1-10 Jen počkej!

Pat a Mat

Hneď ako vidíme názov rozprávky Pat a Mat, v hlave nám znie známa zvučka. Máte to rovnako? Československý animovaný seriál o dvoch nie veľmi šikovných majstroch. Pat a Mat v každom diely skúšajú niečo opraviť, vyrobiť, no ako každý vie, veľmi im to nejde. Zaujímavosťou je, že Pat a Mat vôbec nerozprávajú, a predsa dokázali baviť generácie detí. Výnimkou nie je ani súčasná generácia, do roku 2020 bolo odvysielaných 130 častí seriálu Pat a Mat, alebo A je to! 

Ich humor si získal srdcia mnohých. Kutilovia, kamaráti Pat a Mat, sa prvýkrát objavili na televíznych obrazovkách ešte v roku 1976. Okrem zvučky sa stalo ikonickým aj priateľské potrasenie rúk a gesto s lakťom, potom čo odvedú „dobrú prácu“. Česká i slovenská televízia vysielala a vysiela diely kultového seriálu Pat a Mat ako Večerníček pre deti. Ruku na srdce, nepozriete si ho s deťmi tiež? My áno. Detské ponožky s motívom rozprávky Pat a Mat nájdete aj u nás na e-shope.

Pat & Mat

Autodráha

 

Maťko a Kubko

Pásli ovce valasi – Maťko a Kubko, pravá slovenská rozprávka. Maťko a Kubko majú aj svoju knižnú verziu, kniha Maťko a Kubko nesie rovnakú popularitu ako séria animovaných príbehov.

Rozprávku nadaboval obľúbený herec Jozef Kroner a jeho hlas nás tak sprevádzal každou časťou slovenskej rozprávky. Hlavnými postavami sú dvaja slovenskí valasi Maťko a Kubko, tí ukazujú deťom život na salaši a tvorcovia krásnej rozprávky prezentujú všedné príbehy dvoch valasov deťom, aby im priblížili slovenské korene a tradície. Odetí v slovenských krojoch sa tak stali slovenskou tradičnou rozprávkou a vy si môžete obuť ponožky s ich motívom.

Maťko a Kubko HD

Pásli ovce valasi

Deduško Večerníček

Deduška Večerníčka pozná každý. Najznámejší deduško na Slovensku uvádza rozprávky pre deti na dobrú noc už viac ako 40 rokov. Najstaršia televízna zvučka, ktorá vydržala bez väčších úprav dodnes. Deduška si deti i dospelí tak obľúbili, že sa z neho neskôr stal aj animovaný seriál – príbehy Deduška Večerníčka.

Začínal ešte v rozhlase, neskôr sa dostal na obrazovky verejnoprávnej televízie v čiernobielej verzii, farebnú verziu už poznajú aj mladšie generácie. Viete si predstaviť večerníček bez Deduška Večerníčka a jeho psíka? Vaše deti môžu najznámejšieho deduška pozerať v ponožkách s jeho podobizňou.

Deduško Večerníček

Zimné príbehy

Bob a Bobek

Bob a Bobek, králici z klobouku, neskôr český seriál preslávil názov Bob a Bobek a cestách. Dvaja bieli zajačikovia, ktorí bývajú v kúzelníckom klobúku a vždy sa svojimi geniálnymi nápadmi dostanú do problémov. Bob je starší, múdrejší a pri dvojke králikov pôsobí skôr ako zodpovedný rodič, zatiaľ čo Bobek, malý a bláznivý králik, ktorý je síce šikovný, sa dostáva do role dieťaťa.

Seriál vznikol v roku 1978 a starý Bob učil deti za obrazovkami i malého Bobka slušnému správaniu, zatiaľ čo vymýšľali, cestovali a dostávali sa do problémov. Ponožky Bob a Bobek sa stali rovnako obľúbenými, ako český seriál, ktorí celé Slovensko pozeralo po zvučke Večerníčku. Pozrite si výber slovenských ponožiek s motívmi najznámejších večerníčkových rozprávok u nás na webe.

Bob & Bobek

Králíci z klobouku - Jak začali létat