RUKOLA – chutný liek na všetko

Máte radi rukolu? Alebo ste ju ešte nejedli? Správne pripravené jedlo s rukolu musí mať rád každý. A hlavne – je neuveriteľne zdravá a spaľujúca. Nie vášeň, ale pomáha redukovať nadbytočný telesný tuk.  Na vášeň si dajte škoricu. Prečítajte si recept na rýchly, jednoduchý a hlavne veľmi chutný šalát.  Suroviny sú možno trošku drahšie, ale ostanú vám na viac dní, i viac porcií. A fakt to stojí za to – odskúšané!

Čo potrebujeme:

rukola-a-pizza-recepty-sušené-paradajky-Prosciutto-alebo-Schwarwaldská-šunka

  • Rukolu (Zvyčajne sa predávajú 200 alebo 250 g balíčky – to vám vystačí aj na 5 porcií. Ak máte domácu rukolu – máte po probléme ☺.)
  • Prosciutto alebo Schwarwaldská šunka (podľa toho, čo máte radšej)
  • Sušené paradajky
  • Čerstvé cherry paradajky
  • Mozzarella
  • Parmezán lebo iný syr na vrch (nemusí byť – nechýba tam)

Rukolu premyjeme. Necháme v site odkvapkať. Všetko ostatné nakrájame (šunku môžeme natrhať) na malé kúsky, pridáme kvapku olivového oleja a voilà mňamka je na svete. Môžeme pokvapkať balzamicom, ale tiež nie je nutný. Skúsenosť s týmto šalátom hovorí, že vie aj pekne zasýtiť.

Rukola sa tiež vyníma na pizzi, v cestovinách alebo ako príloha k hlavnému jedlu. Výborné je rukolové pesto, ktoré má tiež mnohočetné využitie – do cestovín, slaných koláčikov, na nátierky,...

Viete, čo vlastne rukola je?

Rukola patrí do čeľade kapustovitých rastlín.  Veľmi sa podobá púpave – ako chuťou, tak tvarom (listy mladej púpavy sú jedlé). Ktovie, možno sú to vzdialené príbuzné ☺. Obsahuje množstvo vitamínov (A, B, C, E, K), zdraviu prospešných prvkov (vápnik, horčík, fosfor, draslík), omega3 kyseliny, bielkoviny a vlákninu.

Na organizmus má samé blahodárne vplyvy. Znižuje riziko vzniku rakoviny , kardiovaskulárnych chorôb a Alzheimera. Spevňuje kosti, znižuje zrážanlivosť krvi, podporuje imunitu, má antiseptické účinky, detoxikuje, upravuje hladinu cukru, ... a robí ďalšiu a ďalšiu pozitívnu robotu v našom tele. Však sa ju oplatí konzumovať?

Pestovanie rukoly:

rukola-zdrava-zelenina-pestovanie-rukoly-čerstvá-zelenina

Povedzme si pravdu – rukola v obchode nie je úplne najlacnejšia záležitosť. Ale to sa dá šikovne vyriešiť. Podobne ako púpava, je to silná rastlina, ktorej sa ťažko zbavuje – takže jej pestovanie je o to jednoduchšie. Dobrá správa pre tých, ktorí nemajú talent na pestovanie rastlín. S rukolou sa dokonca ani nemusíte rozprávať ☺.

Ako na to? Stačí vám kúsok zeme, alebo črepník s kúskom zeme. Doma ju môžete vysiať kedykoľvek a na záhradke sa odporúča medzi mesiacmi apríl a september. Semienka zo záhradkárskeho obchodu nasypeme do vlhkej zeme a jemne zasypeme hlinou. Zalievať je potrebné aspoň každý druhý deň. Stačí vydržať mesiac a rukolu si môžete strihať a jesť.

Odporúčame túto rastlinku do každej domácnosti okrem toho, že je zdravá a chutná, ešte aj krásne rozvoniava.